Shoppailureissulla ostin erään puuttuvan välineen kotiin. Nimittäin mittanauhan!!! Ompelulaatikko löytyy ja joskus muinoin olen talouskoulua varten joutunut mittanauhan hankkimaankin, mutta se on vuosien varrella kadonnut jonnekin. Nyt on mitta, jotta pääsee mittailemaan.

Ensimittaus vyötäröltä oli 108 cm, joten Huomattava terveyshaitta!!!

Onneksi olen saanut tsempin päälle ja jotain positiivista on tapahtumassa kaiken aikaa! Tästäkin sain vain tsemppiä enemmän tähän elämänmuutokseen.

Vyötärönympärysmitta - omena vai päärynä?


Vyötärönympäryksen mittaaminen on tehokas rasvakudoksen sijainnin selvittäjä. Vatsaonteloon kertyvällä rasvalla eli omenalihavuudella on todettu selvä yhteys lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan sekä tyypin 2 diabetekseen.

Vatsaonteloon kertyvä rasva on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa kuin päärynälihavuudessa lantiolle ja reisiin kertyvä rasva. Se on siten vaarallisempaa terveydelle, mutta myös helpommin laihdutettavissa. Mittanauha on kätevä väline rasvakudoksen sijainnin selvittämisessä ja sairastumisriskin arvioinnissa.

On hyvä kuitenkin muistaa, että suurentunut vyötärönympärys on yksi monista vaaratekijöistä, joten sairastumisvaaraa arvioitaessa tulee huomioida myös muut vaaratekijät: kohonnut verenpaine, suurentuneet veren rasva-arvot ja häiriytynyt sokeriaineenvaihdunta.

Miten vyötärönympärys mitataan?

Vyötärönympärys mitataan 1 - 2 cm navan yläpuolelta paljaalta iholta. Mittanauhan tulee olla vaakasuorassa eli yhtä korkealla edestä, takaa ja sivuilta. Mitattaessa painon tulee olla tasan molemmilla jaloilla. Ensin hengitetään sisään ja sitten ulos ja mittanauhan lukema katsotaan uloshengityksen lopuksi. Mittanauha ei siis saa kiristää eikä olla liian löysällä.

Taulukko: Vyötärön ympärysmitta ja lihavuuteen liittyvät terveyshaitat

 Vyötärön ympärysmitta (cm)    Tavoite(1)  Lievä terveyshaitta(2)   Huomattava terveyshaitta(3)
Miehet                                       < 94         94-101                          > 102
Naiset                                        < 80         80 – 87                          > 88

 
1 Ei lihavuuteen littyvää sairastumisvaaraa.   
2 Varo painon lisääntymistä tai pudota painoa.   
3 Hae terveydenhuollon ammattilaisen apua painon alentamiseen.